Trivselregler

Ordningsregler för ökad trivsel i Bostadsrättsföreningen Iverson 2013-06-12

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus. Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar och boende

1. Allmän aktsamhet.

Var aktsam om och vårda väl föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

 
2. Säkerhet.

Kontrollera att portar respektive grinden till gården går i lås efter in- eller utpassering. 
Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Lämna inte källardörrar olåsta. 

Var försiktig med eld. Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare. 

Meddela grannar eller styrelsen om Du under en längre tid är borta från Din lägenhet.

3. Gemensamma kostnader.

Iaktta sparsamhet vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. 

Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. 

Kostnader för vatten och gemensam el betalas av alla föreningsmedlemmar.

Värme är även en gemensamhetskostnad, tänk på att vara sparsam med värmen. 
Stäng ner den om ni är bortresta under längre perioder.

 
4. För de som har balkonger i fastigheten.

Balkongen utgör ett stort trivselvärde i bostaden. Använd den därför på rätt sätt för en trivsam atmosfär. Blommor på balkongen är trevligt och vackert men tänk på att blomsterlådorna skall hängas på räckets insida. Därmed elimineras riskerna om lådan skulle falla ned. Tänk på att vattna med måtta så att inte överskottsvattnet rinner ner till grannen under. 

Vädring på balkongen är tillåten förutsatt att det inte skapar olägenhet för andra, men skall då ske så lågt och så långt in som möjligt. 

Om någon för högljudda samtal eller spelar musik ute på balkongen kommer grannarna kanske att störas av detta. Om Du blir störd så prata i första hand med den som stör. 

Grillning på balkongen är inte tillåten. Vi har en skör fasad som lätt kan skadas. Föreningen har ansvar för underhåll och skötsel av både fasad och balkonger.

 
5. Trappuppgångar och hissar.

Trappuppgångar och utrymme utanför varje våning får inte under några omständigheter användas som uppställning av privata ägodelar. 

Cyklar, barnvagnar eller rullatorer får inte ställas i trapphusen. Detta med hänsyn till brandsäkerhetsreglerna framtagna av brandsäkerhetsstyrelsen och vårt försäkringsbolag Brandkontoret.

Hissen skall skickas ned efter användande för att underlätta för andra och för att säkerställa att hissdörren har stängts ordentligt.

 
6. Cyklar.

Endast en cykel per familjemedlem tillåts att förvaras på gården i cykelställ. Cyklar som inte används skall placeras i förråden.

 
7. Gården

Allmän hänsyn ska visas mellan medlemmars nyttjandet av gården. 

Att slänga fimpar och annat skräp på gården är absolut förbjudet.

Tänk även på att gården är väldigt lyhörd. En varm sommarkväll/natt kan det vara många som har sitt sovrumsfönster öppet.

 
8. Avfallshantering.

Soppåsarna med vanligt hushållsavfall skall vara väl förslutna så att inte matrester sprids i soputrymmet. Pressa inte ner soppåsar i överfullt sopkärl utan försök finna plats i något annat sopkärl. Lägg inte vassa föremål i soppåsar så att någon kan komma till skada. 

Kartonger, tidningar och glasflaskor skall lämnas vid återvinningscontainrarna kostningen Birger Jarlsgatan/Rinebergsgatan. 

Sopor får inte ställas på golvet om avsedda behållare är fulla detta för att undvika råttor. 

Elektronikavfall får inte läggas i sopkärlen utan måste transporteras till återvinning. Närmast är kommunens anläggning i Bromma. 

Två gånger per år ombesörjer fastighetsskötaren hämtning av grovsopor som sorterade ställs upp på gården.

 
9. Källare och vind.

I källaren och på vinden får förvaring av personliga tillhörigheter endast ske på avsedd plats. Inget brandfarligt eller explosivt material får förvaras där. 

Gångar skall av säkerhetsskäl vid brand och räddning hållas fria och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förråden.

 
10. Husdjur.

Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på gården. Undvik rastning på gatan runt byggnaden. Ägaren ansvarar för att plocka upp efter husdjuren.

 
11. Störningar.

För att alla skall kunna trivas är det viktigt att inte störa omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Hänsyn gäller så väl i lägenheten som på gemensamma ytor som gården, trappor och hissar. 

Tänk på att det är lyhört i fastigheten. Dessa regler gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. Tala med Dina närmaste grannar om Du planerar någon tillställning eller annat som kan generera ljud.

Om du blir störd av Din granne, skall Du i första hand kontakta denne, och försöka lösa problemet. Fungerar inte detta, så får Du kontakta styrelsen.

Det är vanligt att sätta upp lappar i trappuppgången och varna grannarna innan man har fest. Självklart måste man få spela musik och när man bor i ett flerfamiljshus ingår det att man hör grannarna ibland. Men att uppfattas som störande är någonting helt annat. Ska man ha fest är det bättre att prata med sina grannar, än att sätta upp lappar. Be grannarna att höra av sig så fort de blir störda, och om de knackar på eller ringer så sänk genast volymen. Det bästa är om man kan reda ut sådana här saker grannar emellan.

 
12. Andrahandsuthyrning.

Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens godkännande. Begäran om godkännande skall vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, avsedd tidsperiod samt uppgifter om vem som skall hyra lägenheten. 

 
13. Lägenhetsunderhåll.

Bostadsrättsinnehavare ansvarar för underhållningen av lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är Du skyldig att se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador är dyra och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Det är obligatoriskt med en särskild bostadsrättsförsäkring för alla bostadsrättslägenheter.

 
14. Förändringar i lägenheten.

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket.

Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg eller dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att vidta vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. 

 
15. Om Du avser flytta.

Kontakta styrelsen angående vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som köper Din lägenhet också skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får ske.

 
16. Allmänt

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarliga fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna, måste den först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter, och om medlemmen trots uppmaning till efterrättelse inte följer reglerna, kan det bli fråga om uppsägning.